#WhiteRibbonCampagne2016

 

Below is a snap shot of the #WhiteRibbonCampagne2016 led by Emancipator. For more information, including videos, interviews and statistics, visit their awesome site: http://www.daarmagjenooitvoorkiezen.nl.

 

“GEWELD TEGEN VROUWEN IS GEEN VER-VAN-JE-BED-SHOW”

De vrouwonvriendelijke uitspraken van Donald Trump en de Oud en Nieuw-incidenten in Keulen hebben, hoe gek het ook klinkt, ook iets positiefs veroorzaakt. Er is een debat ontstaan waarin geweld tegen vrouwen aan de kaak wordt gesteld. Dat is hoog tijd! Helaas is de redenering vaak hetzelfde: ‘die gekke Trump’ of ‘die achterlijke asielzoekers’ moeten normaal doen. Je zou haast de indruk krijgen dat geweld tegen vrouwen bij ons in Nederland niet voorkomt…

De harde realiteit is dat geweld tegen vrouwen geen ver-van-je-bed-show is. Het komt veel voor in Nederland, in alle klassen en standen. Van dit geweld wordt vaak weggekeken of er wordt gedaan alsof het er niet toe doet. Denk maar aan de bangalijst van Vindicat of het smakeloze artikel van Esquire waar verkrachting als iets onschuldigs wordt neergezet. Ook het nummer Blurred Lines, zal nog in je geheugen gegrift staan, vanwege het lekkere deuntje maar vast ook vanwege de smakeloze tekst…

Veel mannen weten niet hoe wijdverspreid geweld tegen vrouwen in Nederland is, of willen het niet geloven. Dit moet veranderen. De cijfers zijn namelijk schrijnend. Geweld tegen vrouwen en meisjes is een gigantisch maatschappelijk probleem in Nederland. Het komt overal voor – vrijwel zeker ook in jouw omgeving. Vaak gaat het niet om een incidentele klap, maar om herhaald, ernstig en opzettelijk geweld. Deze abstracte getallen gaan over echte vrouwen. Vrouwen die dit niet mee zouden hoeven maken. De slachtoffers kom je dagelijks tegen: in de supermarkt, op kantoor of zittend naast je, thuis op de bank.

 

Screen Shot 2016-12-02 at 5.08.36 PM

 

Tips

Ook al komt geweld tegen vrouwen nog zo veel voor: het valt wel degelijk terug te dringen. Het belangrijkste is natuurlijk: gebruik geen geweld tegen vrouwen. Maar wat valt er nog meer te doen? De tien onderstaande tips helpen je verder!

 

  1. Doe kennis op: neem de tijd om te leren over geweld tegen vrouwen. Wanneer je over verschillende vormen van geweldtegen vrouwen leert, zul je het eerder herkennen wanneer het voorkomt in je omgeving. Leer welke hulpmiddelen er in jouw gemeente of wijk zijn voor slachtoffers van geweld.
  1. Benoem het geweld: het is wat het is. Wees niet bang om geweld te benoemen.
  1. Zorg dat je er bent voor je vrienden: heb aandacht voor de relaties van mensen om je heen. Laat ze weten dat je er voor ze bent als dat nodig is.
  1. Kijk naar jezelf: durf te kijken naar je eigen gedrag, houding en vooroordelen over geweld tegen vrouwen.
  1. Leer kinderen dat geweld onacceptabel is: leer kinderen vanaf een jonge leeftijd hoe ze problemen kunnen oplossen en woede kunnen uiten zonder geweld. Leer hen dat geweld in iedere relatie onacceptabel is.
  1. Geef het goede voorbeeld: laat anderen zien hoe je in zowel woord als daad vrouwen met rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en respect kunt behandelen.
  1. Geef het slachtoffer niet de schuld: vrouwen zijn niet verantwoordelijk voor het geweld dat tegen hen gepleegd wordt. Keur dit soort redeneringen dan ook af.
  1. Praat geweld niet goed: vaak wordt geweld besproken alsof het (soms) nodig is, alsof het niet belangrijk is, of niet bestaand. Zulke uitlatingen versterken het acceptatieniveau van geweld tegen vrouwen. Laat je dan ook niet zo uit.
  1. Word actief: word actief voor een organisatie die zich inzet tegen geweld tegen vrouwen.
  1. Kijk niet weg: vaak is het makkelijker om weg te kijken wanneer je geweld signaleert of wanneer je signaleert dat het plaats vindt. Daarmee zorg je ervoor dat geweld kan blijven voortduren. Kom dus in actie. Jij kunt helpen om geweld tegen vrouwen te stoppen!

 

Screen Shot 2016-12-02 at 5.08.59 PM
see more tips in our bystander guide.